Home Dimilin madendood Levenscyclus van de vlieg

                                                                   .

                                                                                                           1= eitjes   2= larven   3= pop   4= de vlieg

 

  • Vliegen leggen hun eitjes op rottend materiaal in vochtige plaatsen. Elke soort heeft zo zijn eigen voorkeur: voedselresten, uitwerpselen van dieren, gistende zoete voedingswaren, al dan niet bedorven vlees, krengen of zelfs wonden van dieren.
  • De maden of larven komen al na enkele uren uit het ei en beginnen zich onmiddellijk te voeden, hoofdzakelijk met bacteriën. Na drie larvestadia migreren ze naar drogere plekken waar ze in poppen veranderen. De duur van deze levenscyclus hangt sterk af van de temperatuur: 8 dagen bij 35°C, 13 dagen bij 25°C tot zelfs een vijftigtal dagen bij 15°C. Een vlieg kan ongeveer 1000 eitjes leggen.
  • Volwassen vliegen leven van nectar of zoete stoffen. Met hun rostrum kunnen ze alleen maar vloeibaar voedsel eten. Bij vaste stoffen zoals bv. een suikerklontje, spuwen ze een bepaalde vloeistof uit hun krop om dit voedsel eerst op te lossen vooraleer ze het kunnen opnemen. Dit werkt uiteraard de verspreiding van bacteriën in de hand. Ze hebben uiteraard ook heel wat nadelen. Rottend afval in vuilnisbakken, stortplaatsen, uitwerpselen,… zijn de favoriete plekken van vliegen. Via hun uitwerpselen kunnen ze diverse bacteriën, waaronder E. Coli en Salmonella, verspreiden. Ze kunnen ook sporen van schimmels of virussen of zelfs wormen met zich meedragen. Het is trouwens niet zo fraai om hun uitwerpselen te zien op vensters, lampen, lampenkappen en andere voorwerpen in huis of in de stal.

    Voorkom problemen en bestrijd op tijd de maden met Dimilin madendood.

Laatst aangepast (zondag, 07 maart 2010 21:04)